Обсмажка створює основу для приголомшливих кавових вражень. Зрештою, ніяка техніка заварювання не врятує погано обсмажену каву. Час йде і індустрія кави, як і все в цьому світі, змінюється, з'являється все більше різних стилів обсмажування.

ТРАДИЦІЙНЕ VS ОМНІ-ОБСМАЖЕННЯ

Традиційно використовують два різних профілі обсмаження для одного сорту кави:

  • для фільтра (світліший);
  • для еспресо (темніший).

Оскільки еспресо — це метод швидкої екстракції під тиском, кава повинна мати певну розчинність. Розчинність можна підвищити за рахунок більш швидкого і гарячого обсмажування, і зазвичай саме цей підхід  застосовують при обсмажуванні кави, призначеної для приготування еспресо. Ще одна особливість екстракції еспресо полягає в тому, що вона має тенденцію посилювати кислотність, а при більш гарячому обсмажуванні, як правило, кислотність пом'якшується і підсилюється солодкість.

І навпаки, з фільтр-методами заварювання (включаючи кавник) ви дозволяєте часу і силі тяжкості робити свою справу, і якщо ваша кава занадто розчинна, це може зробити напій важким на смак, він втратить прозорість та «ігристість».

Легка обсмажка може зробити еспресо настільки кислим, що його неможливо приручити навіть великою дозою молока. У свою чергу кава, обсмажена під еспресо, не буде очікувано смачною у фільтрі.

Але що, якщо піти від зворотного? А що, якщо кожен сорт може мати свій унікальний профіль обсмажування, при якому кава стане відмінною для всіх способів приготування? Про це, власне, і говорить підхід «омні-обсмажування» — метод, який своєю метою ставить максимальне розкриття природних властивостей зерна, а не пристосування їх під конкретну технологію готування. Таке бачення місії обсмажувальника особливо близьке нашій команді. Вибираючи профіль обсмаження, ми намагаємося оптимально розкрити закладені природою особливості та переваги того чи іншого сорту, щоб кава була хороша при заварюванні будь-яким методом.

«Коли ми смажимо каву, мова йде не тільки про смак, а про все — про склад, солодощі, післясмак, баланс і т. д. Ціль, до якої ми прагнемо, — це збалансована, солодка чашка з апетитним тілом. Це означає пошук балансу між світлою і темною обсмажкою, розкриваючи приховані перлини аромату, укладені всередині зерна. Це означає створення кави таким чином, щоб компроміси були зведені до мінімуму, а смак був максимальним при використанні різних методів заварювання», — зазначає засновник Doppio Coffee Тарас Бескровний.

Тобто при омні-обсмажуванні головне не як і хто буде готувати каву, а потенціал зерна, те, що в нього заклали природа і фермери — походження, різновид, метод обробки, умови зростання — адже все це безпосередньо формує смакові нотки. Саме ці ноти і допоможе розкрити омні-обсмажування, щоб кожна людина (будь-то професійний бариста або просто любитель у себе на кухні) змогла приготувати каву як завгодно і точно не розчаруватися. Вибирати ж метод приготування краще спираючись на вже готове зерно. Якийсь сорт чудово показує себе в еспресо, інший — в пуровері або Бонаматі. Наприклад, збалансована бразильська і центральноамериканська кава дружить з еспресо, а кенійське і ефіопське зерно чудово показує себе в альтернативі.

НЕЗАЛЕЖНО ВІД ТОГО, ЯК ВИ ВАРИТЕ КАВУ, ВИ ОТРИМАЄТЕ СМАЧНУ ЧАШКУ

Частково захоплення кавою полягає в тому, щоб дізнатися, наскільки різноманітною вона може бути. Послідовники «омні» впевнені: незалежно від методу заварювання у кожної кави є один ідеальний профіль обсмаження, і завдання майстра — знайти його. Якщо кава добре просмажена, він буде добре працювати при різних методах заварювання: пресування, фільтрація, еспресо або навіть холодне заварювання.

Це, звичайно, зовсім не означає, що кожна кава буде мати однаковий смак при різному заварюванні. Френч-прес підкреслить консистенцію кави і, можливо, темні фруктові нотки. Еспрессо підкреслить кислотність і, якщо вони є, нотки цитрусових.

Вважається, що добре обсмажена кава має наступні характеристики:

  • демонструє особливості місця — тобто можна відчути смак походження;
  • має характерний, ясний смак, який можна ідентифікувати — наприклад, шоколадний або абрикосовий;
  • збалансований, багатий і добре розвинений;
  • не кисла (дуже світла) і не підгорівша (дуже темна).

Безсумнівно, при омні-обсмажуванні потенційно можна упустити унікальні риси, приховані в зернах. У преміум-моносортах є фантастичні смаки, які вимагають настройки процесу. Але, тим не менше, омні-обсмажування — це ефективний метод для обсмажувальних підприємств, які хочуть охопити більш широке коло споживачів.

Із різними видами кави потрібно поводити себе по-різному. Ніжні ефіопські сорти варто обсмажувати так, щоб розкрити їх квіткові та цитрусові ноти. З іншого боку, сміливий суматранський напій потрібно обсмажувати так, щоб підкреслити дикі, горіхові характеристики.

Розумний обсмажувальник знає, які смакові якості потрібно виділити в конкретній каві, і як для цього управляти профілем обсмажування. На стадії обсмаження зразків можуть бути перевірені різні профілі. Кінцева мета — забезпечити використання найкращого профілю, щоб підкреслити роботу фермера.

Єдиної думки про те, який підхід до обсмажування правильний не існує.

Купити каву > приготувати каву > вам подобається? Це смачно?
Власне, це все, що має значення.

Саме тому наш асортимент досить різноманітний, щоб кожен міг знайти в ньому своє. У нас є кавові зерна, які ми рекомендуємо для еспресо, і які ми рекомендуємо для фільтрації. Є універсальні сорти. Якщо ви не знаєте, що купити, запитайте нас! Ми завжди раді допомогти.