Коли ми думаємо про хорошу каву, найчастіше на думку спадають назви моносортів, окремих кавових країн і регіонів. І це несправедливо, адже належної уваги цілком заслуговують і суміші: вони теж можуть уособлювати чудову каву, високу майстерність обсмажувальника і, що найважливіше, чудовий смак для споживача.

На жаль, в сучасному світі купажування часто асоціюється з масовим виробництвом, поганою кавою і «нудними» профілями чашок. Багато хто думає, що змішують тільки неякісну каву, щоб знизити витрати або приховати дефекти зерен. Також популярне переконання, що суміші підходять тільки для еспресо. Але не всі суміші однакові!

За визначенням, кавова суміш — це суміш двох або більше сортів кави. Може бути з різних країн (Мексика, Колумбія, Ефіопія, Замбія) або з різних регіонів однієї країни (Ефіопія Їргачоф, Ефіопія Сідамо). Також це може бути суміш різних видів кави: Арабіка і Робуста.

За якістю виділяють два типи сумішей:

  • неякісні: використовуються для маскування дефектів, економії грошей і досягнення стандартного смаку;
  • оригінальні, в яких обсмажувальник об'єднує різні зерна, щоб створити ще кращий смак.

Безпосередньо про другий варіант йде мова, якщо говорити не про мас-маркет, а про локальні кавові компанії. Всесвіт кави дозволяє досліджувати різні смаки! Перевага роботи з сумішшю — це, безумовно, збалансована чашка. Краще і повне сенсорне сприйняття.

ЗМІШУВАННЯ: СКЛАДНИЙ ПРОЦЕС

«Сумішування» — досить складний навик. «Створення сумішей — це наука, яка багато в чому залежить від знання основного матеріалу: самого кавового зерна і того, як різні сорти кави поводяться разом. Це не проста математика, на фінальну композицію впливають дуже багато факторів», — зазначає Тарас Безкровний, засновник Doppio Coffee.

Якщо у вас є дві кави, одна з більш трав'яними нотками, а інша з солодкістю цукрової тростини, це не означає, що ви можете просто комбінувати їх, щоб синхронізувати смаки. Якщо ви хочете вловити усі різні ноти і переконатися, що вони добре поєднуються один із одним, вам необхідно зрозуміти хімію, що лежить в основі кави: як розмір і структура зерен реагуватимуть на тепло, які аромати посилюються в різних точках обсмажування або екстрагуються на різних етапах варіння.

НАША ФІРМОВА СУМІШ

За останні кілька років ми в Doppio Coffee доклали чимало зусиль для створення якісної фірмової суміші для кав'ярень і дому. У результаті ми отримали універсальну каву, яку назвали Doppio, вона чудова для бариста, стабільна і проста у приготуванні. У той же час добре підходить для домашнього користувача: смачна і у френч-пресі, і турці чи домашній кавоварці. Фірмова суміш Doppio походить з однієї країни, але на 70% складається з індійської Арабіки і на 30% з якісної робусти Індія Plantation AA, які ідеально змішані нашою командою по обсмажуванню.

Крім Doppio у нас є ще три суміші Арабіки і Робусти (відрізняються походженням зерна і співвідношенням сортів) і два бленда Арабіки: Italian Blend (арабіка з найпопулярніших у світі плантацій: нікарагска, бразильська і ефіопська кава) і Espresso (легкий і ніжний тандем колумбійської, нікарагскої, бразильської та індійської арабік).

ОТЖЕ, ЧОМУ ВИ ПОВИННІ СПРОБУВАТИ СУМІШ?

Приготування фірмової суміші може бути приголомшливим досвідом. Це поєднання виняткової кави і майстерності обсмаження, які дають в чашці добре збалансований, складний і часто винятковий напій.

Тим більше, якщо ви купуєте каву для свого ресторану або кав'ярні, суміші — невід'ємна частина вашого середовища. Вони зберігають незмінний аромат і смак кави для ваших клієнтів, незалежно від пори року, сезону та поставок — в кінці весни гості отримають той же смак, що і на початку зими чи восени.