Кількість
|
Вартість
|
||
|
Кава з Сальвадору, який межує з Гватемалою та Гондурасом, зазвичай має хороше тіло, відносно спокійний смак і помірну кислотність. Якісні сорти кави із цієї країни, як правило, м’якіші та мають меншу кислотність, ніж типова кава Центральної Америки. Ніжна кислотність, а також баланс смаку та медова солодкість, зробили каву з Сальвадору чудовим вибором для використання в кавових сумішах.
Профіль смаку залежить від регіону, методу обробки та сорту арабіки. Сальвадорська кава найвищого сорту — Strictly High-Grown (SHG) – зростає на висоті 1200 метрів над рівнем моря. Кава, вирощена на висоті від 900 до 1200 м, класифікується як High Grown, а та, що нижче 900 м, підпадає до "центрального стандарту". Чим вище знаходяться плантації – тим повільніше ростуть кавові дерева, що дає їм більше часу для поглинання поживних речовин і розвитку найкращого смаку.
Кава вносить значний внесок в економіку Сальвадору протягом понад 100 років, починаючи з періоду швидкого зростання, який відбувся в середині 19 століття. У минулому на здатність Сальвадору постійно виробляти якісну каву впливала політична нестабільність. Кава була основним двигуном економіки Сальвадору в 1920-х і 1930-х роках, на неї припадали приголомшливі 90% експорту. Але наприкінці 20-го століття все змінилося: громадянська війна, яка тривала з 1979 по 1992 рік, завдала збитків виробництву кави по всій країні, виробництво кави впало на приголомшливі 19%. Після закінчення війни Сальвадору було вже важче пробитися на міжнародний ринок через конкуренцію з інших джерел. У 2018 році OEC повідомила, що кава становила лише 1,86% усього експорту Сальвадору, з яких 42% експортувалося до США. Все ж в останні роки ця країна активно намагається завоювати репутацію виробника вишуканих сортів арабіки одного походження. Країна виробляє приблизно 85 000 тонн кави на рік, яку вирощують приблизно 20 000 ферм.
Сьогодні майже всю кава з Сальвадору вирощується у тіні. За даними, опублікованими ICO, понад 60% всієї арабіки, вирощеної в країні – сорт Бурбон, а Пакас і Пакамара наступні за популярністю сорти.
За оцінками World Coffee Research, приблизно 25% всієї кави, вирощеної в Сальвадорі, є сортом Пакас, який походить з цієї країни. Він був відкритий у 1956 році родиною Пакас (звідси назва) і є природною мутацією сорту Бурбона. Рослини пакас, які користуються попитом за високу врожайність і невеликі розміри (тобто більше можна вирощувати на меншій площі на фермі), пізніше були схрещені з сортом Maragogipe, щоб створити Pacamara.
Пакамара є одним з найбільш затребуваних сортів у світі, який може похвалитися елегантною кислотністю, від середнього до важкого тіла та майже вершковим смаком. Зараз його також вирощують у Гондурасі, але саме сальвадорська кава пакамара часто має нотки ірисок, шоколаду, червоних ягід і цитрусових.