Як обрати каву для дому?
Щоб насолоджуватися смачною кавою вдома, важливо врахувати кілька ключових аспектів:
|
![]() |
🌱 Свіжість
Хоча кава і не вважається продуктом, що швидко псується, дуже часто в магазинах ви можете побачити строк зберігання кави один рік або навіть два роки. Навіть після цього вона не псується, але вже не буде смачною. Максимальний пік смакових і ароматичних властивостей кави припадає на 4-7 до 30 дня після обсмаження. Справа в тому, що кава окислюється і продовжує "дихати", і разом із вуглекислим газом з неї виходять ті самі смачні аромати, які ми так цінуємо.
Скептики скажуть, що сучасні виробники пакують каву таким чином, що всередині пачки є азот, який запобігає окисленню. І це дійсно так, але все одно така кава не буде такою ж смачною, як свіжа.
Тож наша щира рекомендація – не купувати каву, що довго лежала. Які б класні не були світові чи українські бренди, що лежать на полицях супермаркетів, але час від виготовлення до доставки на склад, розвезення по магазинах та очікування на полицях не дозволяє каві залишатися свіжою. Купуйте саме свіжообсмажену каву.
🔥Ступінь обсмаження
Раніше існувало багато градацій обсмаження кави – деякі класифікації налічували 9 чи 12 ступенів, які мали красиві назви (італійська, міська, скандинавська тощо). Вони варіювалися від дуже світлого до дуже темного обсмаження. На сьогодні ці класифікації вже неактуальні.
Сучасне обсмаження ділиться на два основних профілі:
-
Середній – під еспресо
-
Світлий – під фільтр
Сьогодні обсмажка намагається максимально розкрити смак і аромат конкретного сорту кави. Якщо ви любите більш насичену, щільну, солодку каву із середньою кислотністю – обирайте середнє обсмаження під еспресо. Якщо вам подобається легке тіло, висока кислотність, фруктові й квіткові аромати – вам підійде світле обсмаження під фільтр.
* Темне обсмаження теж ще роблять, але воно не таке, як у традиційних італійських брендах, де зерна стають майже чорними і вкриваються олією.
Ми смажимо деякі бленди трішки темніше за еспресо, щоб задовольнити тих, хто звик до італійського стилю обсмаження, але хоче якісну свіжообсмажену каву. Таке обсмаження добре розкривається в молочних напоях і підходить для турки.
🌿 Арабіка чи робуста
Робуста сама по собі не дуже смачна, її найчастіше додають для здешевлення кави або для підвищення міцності, адже вона містить більше кофеїну. Але якщо говорити про ароматику і смак, то арабіка має значно цікавіші властивості – вона більш яскрава, складна та насичена.
Якщо Ви звикли до суміші з робустою – це також гарний варіант. Головне, щоб кава була свіжообсмаженою. Але, якщо ви шукаєте міцну каву, спробуйте 100% арабіку темного обсмаження – вона буде цікавішою за суміші з робустою.
🌍 Країна походження та сорт
Кава росте в різних регіонах світу, і кожен має свої особливості:
-
Бразилія – м'які, горіхово-шоколадні ноти, низька кислотність.
-
Колумбія – збалансований смак, легка кислинка, карамельні відтінки.
-
Ефіопія – яскраві фруктові та квіткові ноти, висока кислотність.
-
Кенія – насичена кислотність, ягідний профіль, складний смак.
-
Індія – часто робуста, з горіхово-пряними нотами, густим тілом.
-
Гватемала – шоколадно-горіхові відтінки, легка кислинка, щільне тіло.
-
Коста-Рика – цитрусові й медові ноти, яскрава кислотність.
-
Сальвадор – збалансований смак, нотки карамелі та червоних фруктів.
-
Індонезія (Суматра) – пряні, землисті, тютюнові ноти, низька кислотність.
-
Ємен – екзотичний профіль з винними і пряними нотами.
Сорти класифікуються за якістю. Наприклад:
-
В Ефіопії використовують систему Grade, де Grade 1 та Grade 2– найкраща кава, а нижчі рівні підходять для комерційного використання.
-
В Колумбії кава класифікується як Excelso та Supremo – остання має більші зерна та вищу якість.
-
В Бразилії прийнята система NY2 (найвища якість) до NY8.
Якщо на упаковці просто написано "Кава Ефіопія" без уточнення сорту чи регіону – це може бути кава дуже низької якості. Радимо обирати ту каву, де вказують і сорт зерна також.
✔️ Помел
Найкращий варіант – молоти каву безпосередньо перед приготуванням, щоб максимально зберегти аромат.
Якщо у вас роторна побутова кавомолка, краще попросити зробити помел на професійній кавомолці у обсмажчика. Роторні кавомолки дають нерівномірний помел, що впливає на екстракцію. Хороший варіант – ручні кавомолки, наприклад, Comandante. Але, якщо Ви такої не маєте, то краще замовити каву з помелом.
Правильний помел під спосіб приготування:
-
Дрібний – під турку, джезву, чашку
-
Середній – під гейзерну кавоварку, автоматичну та ріжкову кавомашину
-
Грубий – під фільтр, альтернативу, френч-прес
Якщо ви купуєте мелену каву, зберігайте її у герметичній упаковці, і бажано випити її за 7-10 днів.
👨🍳 Спосіб приготування
Обирайте каву відповідно до вашого способу приготування:
-
Еспресо-машина – арабіка середнього обсмаження (Бразилія, Сальвадор).
-
Автоматична кавоварка – арабіка середнього обсмаження, або гарно длямолочних напоїв темніше обсмаження (суміші "Італіан", "Туркіш", "Еспресо")
-
Турка – темне обсмаження або 100% арабіка середнього ступеня.
-
Фільтр, френч-прес – світле або середнє обсмаження більш кислих сортів (Кенія, Ефіопія).
-
Гейзерна кавоварка – кава для еспресо-машин.
Ось такі загальні рекомендації для вибору кави. Але головне – куштувати різні варіанти, адже навіть у межах одного регіону смак може сильно відрізнятися залежно від сорту та врожаю. Це захоплива подорож у світ кави! 🫶